Elérhetőségeink
+36 20 231 0725
+36 70 708 0685

1122 Budapest, Városmajor u. 13.
Segíthetünk?

Kérdése merült fel, esetleg nem talál valamit?

Kattintson az alábbi gombra és munkatársunk azonnal válaszol kérdéseire!

Aukció, árverés

Cím: Budai Könyvárverés - Németvölgyi Antikvárium
Aukció időpontja: 2017. 11. 23. csütörtök 17:00
Aukció helyszíne: MoM Kultúrális Központ | 1124 Budapest, Csörsz utca 18. (1. emeleti Kupola-terem.
Kiállítás helyszíne: Németvölgyi Antikvárium | 1122 Budapest, Városmajor utca 13.
Kiállítás ideje: 2017. november 13-17-ig | 10-18 óráig.

A könyvek eladásának egyik módja, hogy könyveket aukcióra, másnéven árverésre visszük. Az aukciókat a legjobb tudásunk szerint már a Kr. e 500-ban is voltak. Egyik legrégebbi piaci forma, ahol különböző tárgyak és jószágok cseréltek gazdát.

A könyv aukció során egy úgynevezett kikiáltási áron kezdik meg a licitálást a résztvevők. A kikiáltási árat az aukció szerevezője határozza meg, a könyv tulajdonosának egyetértésével. A licitálás során nincs felső határ, az a vásárló veheti meg a könyvet, aki a legmagasabb árat ajánlja.

Nem miden könyvet lehet aukcióra vinni. A Németvölgyi Antikvárium munkatársai által végzett értékbecslés pont az a célt szolgája, hogy kiderüljön, eladni kívánt könyve alkalmas-e erre. 

Amennyiben eladná könyveit, akkor ezt a szempontot is a figyelmébe ajánljuk.

 

Biztos, hogy a legmagasabb árat kapom, ha aukcióra viszem a gyűjteményemet?

Valószínűleg igen. De ez is, mint minden más a kereslet és kínálat függvénye. Ha éppen többen szeretnék azt a könyvet megvásárolni, akkor jó eséllyel kap magas árat. Ez mindig az adott napon derül ki.

Mi történik, ha nem vásárolják meg a könyvet az aukción?

Ez is előfordulhat, de kicsi az esélye. Az aukcióra vitt könyvek többsége eladásra kerül.  Amennyiben mégsem akkor az antikvárium különböző csatornákon a megbeszélt feltételekkel, tovább árulja.

Minden árverésre befogadott tételről külön szerződés készül, amiben rögzítjük a könyv eladásának feltételeit és körülményeit is, valamint a jutalék mértékét. Meghatározásra kerül az esetleges restauráció költsége és a kikiáltási ár is.

Különleges könyv gyűjteménye van? Esetleg örökölte?

Ebben az estben érdemes tanácsot kérnie tőlünk, hogy mely könyveket érdemes eladnia az antikváriumnak és melyek azok, amik megfelelnek az aukcó feltételeinek. Az árverésre szánt könyveken alapos állapotfelmérést kell végeznünk, hiszen az aukció magas minőségi követelményeket is támaszt a könyvekkel kapcsolatban.